среда, 25. јануар 2012.

Светосавска Академија у Лајковцу 2012.године


 У великој сали СО Лајковац 24. јануара 2012.године са почетком у 18,оо часова уз благослов Његовог Преосвештенства Господина Милутина, у организацији Градске библиотеке Лајковац и уз сарадњу ЦО Лајковац ; одржана је четврта по реду ,,Светосавска Академија“.

Химном Светом Сави академију је отворио хор ,,Св.Серафима Саровског“ из Зрењанина.

Светосавску велелепну Беседу на тему: ,,ПРАВОСЛАВНА СВЕТОСАВСКА ПРОСВЕТА У ДЕЛИМА СВЕТОГ АВЕ ЈУСТИНА ЋЕЛИЈСКОГ „ произнео је Магистар теологије Јерођакон Силуан. Он је дао свој осврт на суштину Светосавске просвете тј. изнео је виђење Светог Аве Јустина на целокупно дело Светог оца Саве. На оно, на шта је Свети Сава указивао и чиме је учио српски народ, по питању вере, просвете и образовања. Посебно је истакао да смо ми као људи још несавршени и да се целога свога живота учимо и усавршавамо. Примерима Св. Саве и његовим стазама и путевима којим је он ишао, можемо доћи до савршенства , до богопознања и обожења и тако спасти душе своје.

  Поново је наступио хор ,,Светог Серафима Саровског“ са вишебројним хорским нумерама, кији је многобројне присутне до усхићења и суза довео. Посебне овације је изазвао солиста у хору Господин Љуба Поповић члан прве београдске опере из Београда.

  Затим је изводе из Карејског и Хиландарског типика изнео глумац Зоран Белошевић из Лазаревца.

  Поново је наступио хор а онда су деца школског узраста из Лајковца и Јабучја тј. чланови драмске групе ,,Полетник“ Градске библиотеке Лајковац одрецитовала песму Светом Сави.

  Свим присутним гостима међу којима су били: ,,Епископ ваљевски Господин Милутин, Министар културе Господин Предраг Марковић, Намесник тамнавски Протојереј ставрофор Господин Митар Миловановић, Председник Општине Лајковац Господин Душан Живановић, многобројно свештенство и друге познате личности из просвете и културе“ захвалила им се директор Градске библиотеке Лајковац Госпођа Споменка Миливојевић.

  Присутнима се обратио и Министар културе Предраг Марковић похваливши организацију ове Академије и Градску библиотеку, а потом и хор Св.Серафима који је њега као и све присутне одушевио.

  Да напоменемо да су деца основних школа из Лајковца и Јабучја изложила своје цртеже на тему ,,Живот Светог Саве“ а најлепша ће на дан Светог Саве бити од стране жирија изабрана и новчано награђена.

  Свечаност је завршена са ,,Многаја љета“ у извођењу хора, када су пуни лепих утисака присутни напустили салу.

Старешина лајковачког храма
Томислав Матић, свештеник


Да погледате слике са данашње свечаности кликните Овде
      
Послушајте  Хор Св.Серафима Саровског

Послушајте Hor Opitinske Pustinje-Blagoslovi Duše moja Gospoda

Послушајте Хор ,,СЕРАФИМ“

Послушајте Хор ,,СЕРАФИМ“

Послушајте  Хор ,,СЕРАФИМ“




Нема коментара: