уторак, 25. јун 2013.

Св. пророк Јеремија 2013.год. - слава ПНХЗ у Лајковцу


  
  Православна Народна Хришћанска Заједница у Лајковцу, при Храму Светог Великомученика Димитрија, прославила је своју славу, Светог Пророка Јеремију који се слави 14/1 маја. Прослава овога светитеља започета је празничним бденијем и у наставку предавањем о Светом Нектарију Егинском одржаном у парохијском дому лајковачког храма. Протојереј-ставрофор Ненад Андрић, приређивач књиге о Светом Нектарију, и архимандрит Михаило, присутном верном народу представили су панораму живота и дела овога светитеља, веома поштованог у целом Православном свету.

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин уз саслужење свештенства тамнавског намесништва, служио је на дан Светога Пророка Јеремије Свету Литургију и у чин протојереја рукопроизвео директора Робног магацина Епархије ваљевске, оца Горана Анђелића. Обративши се верницима, Епископ Милутин говорио је о значају литургијског саборовања, о жртви коју пред Бога износимо тако што смо присутни у цркви и учествујемо у литургијском животу. Божанственом службом и богоугодним речима, благочестиви лајковчани сабрани на овом месту, подсетили су се духа првог богомољачког покрета и оснивања, на челу са Светим Владиком Николајем Велимировићем, прве Православне Хришћанске Заједнице која је својим учешћем у животу цркве знатно допринела очувању вере и обичаја.

Након Свете Литургије и резања славског колача, у црквеној сали је припремљена свечана славска трпеза. Госте је поздравио духовник ПНХЗ протојереј Томислав Цветиновић који је позвао најактивније и најузорније чланове да од Епископа Милутина приме на дар по књигу. Професор Соња Миловановић са ђацима ОШ „Миле Дубљевић“ из Лајковца, припремила је и извела културно уметнички програм, а скупу се, испред ПНХЗ, на крају обратила госпођа Косана Грчић.

Да погледате фотосе са ове свечаности Кликните на НАСЛОВ

      

Нема коментара: